Snöröjning & sandning









Nedan hittar du information om:

Snöröjningsupplägg - avtal

Föreningen upphandlar snöröjning och sandning av externa entreprenörer. Just nu så är det Svevia AB som är avtalspart för perioden oktober 2022 - maj 2025. Svevia har en lokal underentreprenör som utför snöröjningen och sandningen i området.

Styrelsens driftansvarig har tillsammans med föreningens vägfogde ansvar för att se till att snöröjning och sandning sker enligt avtal. Uppföljning av avtalet sker två gånger per år.

Om du som fastighetsägare eller gäst har frågor eller synpunkter på snöröjningen kan du kontakta vägfogde Henrik Åhström på telefon 070-363 64 65.

All snöröjning sker med traktor försedd med vikplog/multiblad. Totalt tre traktorer snöröjer i området. Genomförandetiden för snöröjning av hela området beräknas till cirka 12 timmar vid ett normalsnöfall. 

Det är inte tillåtet att parkera längs vägar och på vändplaner så att snöröjaren hindras från att fullfölja sitt uppdrag.

Snöröjning vägar

Snöröjning av vägar ska påbörjas så snart som det fallit 5 cm blötsnö eller 8 cm kallsnö eller om blåst orsakat drivbildning.

Hela området, såväl vägar och ytor som fastighetsinfarter, snöröjs vid samma tillfälle. Snöröjning sker enligt en prioriteringslista:

  • Storhognavägen - prio 1
  • Matarvägar*, GC-väg samt allmänna parkeringar och miljöstationer - prio 2
  • Stugvägar - prio 3
  • Fastighetsinfarter och fastighetsparkeringar - prio 4


Övriga regler för snöröjning:

  • Vid fortsatt snöfall prioriteras vägar vilket innebär att snöröjning av infarter kan dröja till dess att snöfallet upphört och alla vägar hunnit snöröjas
  • Snöröjning av vägar och vändplaner ska ske till full bredd.
  • Ledöverfarter för skidor och snöskoter ska skottas fram för ökad trafiksäkerhet
  • Siktröjning ska utföras i alla korsningar för ökad trafiksäkerhet


*Följande vägar är matarvägar: Fjällbjörksvägen, Utsiktsbacken, Solvägen, Stugvägen, Kull Johannesvägen, Solbacksvägen och Fjällstigen.

Snöröjning fastighetsinfarter


Samfällighetsföreningar får inte ha ansvar för snöröjning på privat fastighet. Storhogna samfällighetsförening tog ändå för många år sedan beslut att snöröja infarter så pass mycket att 2 bilar per fastighet skulle kunna köras in från vägen. Syftet med detta var inte att hjälpa fastighetsägaren utan att minska risken för bilar som står längs vägarna och hindrar framkomligheten på vägen.  Detta är fortsatt utgångspunkten för snöröjning av infarter. Ansvaret för att snöröja fastighetsinfarten kvarligger alltid hos fastighetsägaren. Det är därför möjligt för en fastighetsägare i området att neka snöröjning av sin infart men detta innebär i nuläget ingen reducering av årsavgiften.


Fastighetsinfarter ska utifrån ovanstående snöröjas så pass att två bilar per bostadsenhet kan parkeras förutsatt att sådan yta finns iordninggjord. Yta utöver detta måste fastighetsägaren alltid snöröja själv eller köpa snöröjningstjänst för. Generellt gäller att traktorn kör en gång in på infarten och trycker snön till avsedd plats. 


Infarter snöröjs med vikblad och det måste därför finnas plats att trycka snön till. Detta är fastighetsägarens ansvar. Föreningen erbjuder inte snöröjning eller flytt av snö med skopa.


För att snöröjning ska kunna ske så måste infarten och eventuella hinder vara tydligt utmärkta. Det är viktigt att trappor, altaner, brunnar/avstängningar och dyligt märks ut med snökäppar/skyltar så att snöröjaren kan utföra sitt jobb på att bra sätt.

Reflexkäppar för markering finns att köpa på de flesta byggshoppar.


Infartens yta bör vara jämn och grusad. Om infarten har stenar som sticker upp och dessa skadar snöröjarens utrustning kan fastighetsägaren krävas på skadestånd. Platsen dit snön ska tryckas ska också vara uppmärkt. Fastighetsägaren ansvarar för all uppmärkning. Skador som sker på egendom som inte märkts upp faller på fastighetsägarens ansvar. Det är oundvikligt att det följer med grus/gräs innan det har blivit tjäle och en packad snöbotten. Detta räknas ej som plogskador.


Infarter snöröjs inte om det står bilar eller annan utrustning/material i vägen. Detta av säkerhetsskäl. När någon är på plats i huset så är det dennes ansvar att snöröja. Det är inte tillåtet att backa ut bilen för att få snöröjt när ni är på plats. Detta försenar och/eller hindrar snöröjaren.


Fastighetsinfarter som är för trånga eller branta för att traktorn ska kunna snöröja utan risk snöröjs ej.


Fastighetsparkeringar längs vägar måste vara så breda att snöröjaren kommer förbi ett parkerat fordon.


Behov av snöröjning utöver det som beskrivs ovan ansvarar fastighetsägaren själv för. Detta kommer inte föreningen att erbjuda utan måste köpas direkt av någon utförare.

Föreningen har sammanställt ett informationsblad om infarter som går att ladda ned genom att klicka på bilden till höger.

Sandning


Detta gäller för sandning:

  • Alla korsningar, branta backar och skarpa svängar sandas löpande enligt gällande avtal. Detta finns illustrerat i sandningskartan nedan
  • Sandning på andra ställen i området måste avropas vid behov. Avropet sker av vägföreningens driftsansvarige. Kontakta denne om det uppstår behov av sandning.
  • Det finns ett antal sandlådor runt om i området som ska användas då behov uppstår. Var dessa står finns uppmärkt i sandningskartan.
  • Gång- & cykelvägen sandas löpande av säkerhetsskäl då vägföreningen annars kan hållas ansvarig för halkolyckor.
  • Föreningen har en sandfålla vid Storhogna Centralas miljöstation längs Storhognavägen. Fastighetsägare har möjlighet att hämta grus där. Max 2 hinkar per fastighet och tillfälle får hämtas